AZ ALKOTÓMŰHELY MUNKÁIBÓL

Alkotóműhelyünkben nemcsak mandala könyvek, kis szériás művészeti nyomatok, öntapadós dekorációk, hűtőmágnesek és nyakba akasztható medálok készülnek, hanem egyedi mandalák, dísztárgyak és dekorációk is. Néhány szó erről a munkáról:

Életem során sokféle technikával ismerkedtem meg (üveg-, selyem-, olaj-, tempera-, dekor festés, táblakép készítés, ikon technika, ólomüvegezés, stb.) Nem is szeretek egyféle dolognál leragadni. Nagyon megkedveltem a hagyományos technikák (pl. olajfestés és tempera festés) mellett, a modern akrilát alapú anyagokat, eszközöket, díszítő technikákat és a számítógépes grafikát. Szinte minden nap készítek valami újat. Dolgozom egy nagy méretű képekből álló kiállítási anyagon is, ami valóban csak egyedi mandalákat tartalmaz, mind tartalmi és energetikai, mind festési módjuk szerint.

Már 20 éve, hogy folyamatosan fűt a mandalák iránti szenvedély. Hogy miért? Talán, mert az egyetlen lehetőség az égi tökéletesség, a vallási filozófiák mögötti valóság legalább halovány megismerésére és energetikájának képi megjelenítésére a mi világunkban.

Sokan kérdezik, hogy mi az a mandala? Röviden: megvilágosodás erőmező. Szanszkrit neve a mandala, ez szó szerint kört jelent. Tibeti neve tyilkor, aminek jelentése középpont és ami körülötte van. Egy fogalom vagy isteni Lény erőtere, energetikai mezeje. A térben létrejövő végtelen számú lehetőség és történés képi megjelenítése és mindezek rendszerezése a megértés elősegítéséhez. Nagyon – nagyon mély lehetőségek vannak benne a materializált és transzcendens világokban az összefüggések szövevényének felfogásához. Minél többet tudok meg a mandalákról, a geometriájukról, a szimbolikájukról, a jelentéstartalmukról, annál lenyűgözőbbnek találom ezt a műfajt.

Hogyan működik egy mandala? Nagyon egyszerűen. A benne lévő formák és színek bizonyos frekvencián gerjesztik a tér energiáját, némelyeket magukhoz vonzanak, felerősítenek, némelyeket taszítanak. Itt is fontos a méret, mert minél nagyobb felületet fed, annál erősebb az általa kifejtett erő, energetikai változás, de persze közrejátszik ebben a központi téma minősége is.
Pont ezért nagyon fontos, főleg a nagy méretű képek és szakrális mandalák esetében, hogy tisztított térbe kerüljenek. Mindegyik elkezdi gerjeszteni maga körül a teret, de a rendetlen, koszos helyiségekben ezek a hatások is felerősödnek. Kihelyezés előtt ki kell takarítani, fizikai és szellemi szinten is, az összehordott lomokat, érzelmi kötődéseket, a veszekedések, verekedések, netán halálesetek és más történések energetikai lenyomatát.

Szeretnék eloszlatni egy tévhitet. Azt, hogy csak a mandalák képesek energiákat közvetíteni és átalakítani a helyiségekben. Ez nem igaz. Minden képnek és dekorációnak van bizonyos energiája amit belő az adott térbe. Ezért bármit helyezünk ki a lakásunkban vagy munkahelyünkön, először vizsgáljuk meg pontosan mi van a képen, mit ábrázol és milyen testérzeteket kelt bennünk, milyen energiát közvetít. De gondolnunk kell arra is, hogy elég kedvezőtlen rezgésű lehet egy ránézésre szép, jutányos áron megvásárolt kép, amit például gyerek rabszolgamunkások készítettek. Ez persze nincs ráírva az árcédulájára. Nézzük meg mit és hol vásárolunk. A “Fair Trade” embléma jó tájékozódási alap. Szintén kedvezőtlen lehetőség egy kép esetében, hogy aki készítette súlyos testi-lelki-szellemi betegség(ek)ben szenvedett. Jó példák erre Van Gogh napraforgói és cseresznye virágai. Látszólag vidám képek, élénk színekkel, sok helyen láthatjuk őket. Csak az a baj, hogy tragikus életútján rengeteg testi-lelki betegségben szenvedett és ezek lenyomatát természetesen őrzi az összes képe és a róluk készült reprodukciók. Mielőtt bármit vásárolunk legyünk tudatosak, gondoljuk át a lehetőségeket és próbáljunk utána járni a képek történetének is.

Egyik fontos célkitűzésünk műhelyünkben, hogy minden kiadványunk és termékünk lekövethető források felhasználásával, a “Fair Trade” (korrektség és tisztesség a többség számára előnyös gazdaság megteremtéséért) elveivel összhangban készüljenek. Folyamatosan tisztítjuk a terét a műhelyünknek és életterünknek, hogy megfelelő áldás energiával telítődjenek az ott készült munkák.

Egy mandala elkészítése érdekes feladat. Amikor az alapokat megszerkesztjük, mindig kell lennie egy központi témájának, fogalomnak, személynek vagy isteni Lénynek ami köré felépül. Hogy jól működjön a megfelelő színeket, szimbólumokat és geometriát kell használni, ami az adott téma energetikájához tartozik, azt erősíti. Kiválasztásukhoz többféle út létezik.

Az első, talán a legegyszerűbb és legnépszerűbb, de kétségkívül a legmegbízhatatlanabb az intuitív módszer. Gyakorlatilag arról szól, hogy ami éppen eszünkbe jut és/vagy megtetszik nekünk, azt használjuk, mind színekben, mind szimbólumokban, mind festési-készítési technikában. Kezdőknek ajánlom mint kiinduló alap a gyakorláshoz, aztán érdemes továbblépni.

Ennél fejlettebb és már jóval nagyobb felkészültséget igényel, a meditatív módszer. Itt először elmélyült meditatív állapotban gondoljuk át, építjük fel a mandalát. Körüljárva a témát, átérezve a szimbólumok-színek-formák rendszerét. A felmerült lehetőségek sokszor érdekes összefüggések mellett kerülnek tudatunkba, mélyebb vagy magasabb szintekről. Ennek a módszernek egy még fejlettebb változata, hogy az alapelgondolásunkról több vázlatot készítünk és mindegyiket újra és újra megvizsgáljuk, átgondoljuk és elemezzük.

A harmadik lehetőség a tudatos készítés módszere. A tudati lélek korában élve, feltétlen ennek a megvalósítására kell törekednünk. Tudatunkkal is felfogva a formák-szimbólumok-színek jelentéstartalmát. Megismerni a szakrális geometriai, a színtani és szimbológiai tudást. Amennyire lehetséges elmélyülni a filozófiák és vallások hittételeinek megértésében. Megtanulni a különböző korok és hitrendszerek művészettörténeti alapjait, hogyan és miért ábrázolnak valamit vagy valakit úgy ahogyan láthatjuk. Ez egy igen hosszú, soha véget nem érő folyamat. Mégis érdemes nekivágni, mert ez most a fejlődés lehetőségének valódi útja.

Bővebb információk:

Halzer Györgyi
info@alkotomuhely.hu
+36 70 317 8732

Alkotóműhelyünkben kis szériában manufaktúrális mószerrel készítünk igényes mandala képeket, mágneseket, medálokat. Ezek terjesztéséhez folyamatosan keresünk kereskedőket, terjesztőket és viszonteladókat.

Egyéni vásárlóinkat arra kérjük használják a web-shopot, vagy keressék fel személyesen a szakboltokat, akik munkáinkat forgalmazzák.

Szakboltok listája

A honlapon keresztül megvásárolható mandala munkáinkat képekkel és részletes leírással megtekintheti a Rendelhető mandalák menüpontban

Megrendelhető könyveinket és az Energiát adó mandalák Öröknaptárt megtekintheti a könyvek és öröknaptár menüpontban

Néhány egyedi mandala képünk az elmúlt évekből, melyek elsősorban kiállításokra készültek és nem vásárolhatók meg:

keszites_4

Tűzzel szabadító Tara (Duhkha-dahana Tara)
A 21 Szabadító Tara csillag egyike, a Fehér Tarák családjából. Saját ábrázolásban, vegyes technikával, fa lapra festett, aranylemezekkel díszített mandala.
Nem tradicionális minta!

keszites_5

Tűzzel szabadító Tara (Duhkha-dahana Tara)
részlet

Sri Yantra mandala
Nagy méretű üvegfestmény
A hagyományos geometrikus alapmotívumhoz, egyéni díszítéseket és grafikai kiegészítéseket festettem, a tradicionális ábrázolás lényegének megtartása mellett.

keszites_7

A bölcsesség hangja
Nagy méretű üvegfestmény
Tibeti motívumok felhasználásával készült mandala. Nem tradicionális minta!

keszites_8

“Bátraké a szerencse”
Falapra, olajfestékkel készített és aranylemezekkel díszített kép.
Waltherr Gida ólomüveg mintájának átdolgozása.

keszites_9

Balra egy kínai népművészeti és jobbra egy régi görög ábrázolás alapján fa lapra festett kép.
A jobb oldali lámpaként világítani is tud.

keszites_10

Arthúr Király kerek asztala
Nagy méretű, falapra festett mandala. Közepében egy jól használható lámpa.

keszites_11

Sri Yantra mandala
Nagy méretű, falapra festett mandala. Közepében erős fényű lámpa.

keszites_12

Sri Yantra mandala
Nagy méretű, falapra festett mandala. Közepében erős fényű lámpa, kézi üvegfestéssel.
A hagyományos geometrikus alapmotívumhoz, egyéni díszítéseket és grafikai kiegészítéseket festettem, a tradicionális ábrázolás lényegének megtartása mellett.

keszites_13

Zöld csillag mandala
Iszlám motívumok felhasználásával és átdolgozásával készült, nagy méretű akril kép.
Nem autentikus minta!

keszites_14

A tudás csillaga
Nagy méretű geometrikus mandala. Lester Kubistal kaleidoszkóp minta ábrázolási ötletét továbbfejlesztve készített grafika.
Falapra, stukatúr paszta, tempera, akril és lakk felhasználásával készített síkból kiemelkedő mintájú mandala kép.

keszites_15

A tudás csillaga
részlet

keszites_16

Üvegmozaik

keszites_17

Buddha lábnyoma
Japán motívumok alapján, saját ábrázolásban, fa lapra festett, aranylemezekkel díszített mandala. Nem tradicionális minta!

keszites_18

Változás mandala – Kelta motívumok alapján.
Arany lemezekkel fedett falapra festve.

Megváltó Krisztus ikon – Gnosztikus ábrázolás alapján készült.
Arany lemezekkel díszített, antikolt festmény.

keszites_19

A jó hírünket vivő, beszélő madár
Nagy méretű, vegyes technikával, falapra festett kép.
A keret szintén saját, kézi festésű.

keszites_20

Középen – Üvegfestmény a vernoni nagy rózsaablak motívumai alapján.
Balra – Tiffany technikával készített bronztalpon álló üveg lámpa.
Jobbra – Az alkímia –
Falapra, vegyes technikával megfestett, középkori motívumok felhasználásával szerkesztett mandala.